Sindirim problemlerinizden kurtulmak istiyorsanız ağzınıza attığınız her lokmayı önce 20 kez çiğnemeyi deneyin...

Sindirim rahatsızlıklarını önemli ölçüde azaltan basit bir yöntem var: İyi çiğnemek!

İyi çiğnemek vücudumuzda birçok dengeyi etkilemektedir. Mineral seviyesi düşüklüğünde ve fazlalığında, enerji üretimi için yağlar ve karbonhidratlar tek başına kullanıldığında, protein, sinir sistemi ve pH değeri dengesizliklerinde önemli bir unsurdur “iyi çiğnemek”…

Ağızdan başlayan sindirimin ilk etabı besinlerin çiğnenmesi ile gerçekleşen mekanik sindirimdir, ikinci etabı ise tükürük salgısı ve içerisindeki sindirim enzimi ile gerçekleşen kimyasal sindirim.



Tükürük bezlerinin salgıladığı tükürüğümüzün % 99’u sudur. Dişlerin parçalama işine yardımcı olan enzimler içerir: “amylase” şekerleri, “lipase” yağları parçalar. Daha çok çiğnemek daha çok tükürük salgılamamıza neden olur. Bu da çiğnemenin iyi bir sindirim için ne kadar gerekli olduğunu açıklamaktadır.

İyi bir sindirim için besinleri iyice çiğnemek ve yavaş yemek önemli bir koşuldur. Besinler ağızda ne kadar iyi çiğnenir ve dolayısıyla ne kadar küçük parçalara ayrılırsa sindirim de o kadar kolaylaşır. İdeali, her bir lokmayı en az 20 kez, hatta daha da iyisi besinler ağızda sıvı hale gelene kadar çiğnemektir. İyi çiğnemediğimizde sindirim rahatsızlıkları yaşarız. Hazımsızlık, gaz sancıları, şişkinlik, kabızlık ve ileri aşamalarında mide ve karaciğer hastalıkları söz konusu olabilir.

Kendinizi iyi çiğnemeye alıştırın. Birkaç gün deneyin, sindirim sorunlarınızın bir anda ne kadar azaldığını göreceksiniz.

Çiğneme hareketi mide ve bağırsakları sindirim işlemini başlatması için uyarır.
Çiğneme esnasında sindirim için gerekli olan enzimlerin ağızdan salgılanmasına ortam yaratmış oluruz.

Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar bu nedenle iyi çiğnenmeleri ve burada sindirim enzimleriyle karşılaşmaları çok önemlidir. Midede karbonhidratları sindirecek bir enzim yoktur. Bu nedenle ağızda besinlerin parçalanması ve ağız salgısıyla karışması iyi olmazsa, ince bağırsakta da parçalanma iyi olmaz ve sindirim bozukluğu ortaya çıkar.
Proteinlerin sindirimi zordur ve uzun sürer. Bu nedenle mümkün olan en küçük parçalara ayırmak bu zor sindirilen proteinler için önemlidir.

Yaşlandıkça sindirim sistemindeki enzimlerin üretiminin azalmaya başladığını unutmayın. Bu sindirimin zayıflamasına, besinlerin daha az emilmesine ve bağırsaklarda toksik maddelerin birikmesine neden olur. Yaş ilerledikçe çiğnemek daha da büyük önem kazanır.
Çiğnemenin esnasında beynimizin o gıda ile ilgili maksimum lezzet duygusuna ulaşacağını da unutmayın…


Mide, barsak fonksiyonlarının sağlıklı olması daha iyi ve rahat sindirime yardımcı olur. Bağırsakların boşalmasını kolaylaştırır. Besinlerin emilimi çok daha iyi olacağından besinsel ihtiyaçlarımız daha iyi karşılanır. Böylece kendimizi daha enerjik ve iyi hissederiz.

Hiç yorum yok: